Bouppteckning

När en anhörig avlider och sorgen är som tyngst ska närstående även hantera juridiska, ekonomiska och praktiska frågor. En bouppteckning är första steget i avvecklingen av dödsboet som måste göras och kan beskrivas som en redovisning av den avlidnes tillgångar och skulder. Vi på Familjens Jurist kan ge dig hjälp och stöd på vägen.

Vad är en bouppteckning?
En bouppteckning är en skriftlig sammanställning som visar vilka tillgångar och skulder den avlidna hade på dödsdagen, och vem eller vilka som ska ärva personen. Ofta brukar bouppteckningen kallas för ”livets bokslut”. Enligt lag måste alltid en bouppteckning göras om dödsboet har tillgångar kvar efter att kostnaden för begravning har betalats och om den avlidna ägde en fastighet. Om det inte finns tillräckligt med tillgångar för att täcka begravningskostnaderna kan bouppteckningen ersättas av en dödsboanmälan.
Söka anstånd
Om ni av någon anledning inte kan lämna in bouppteckningen inom fyra månader behöver ni söka anstånd hos Skatteverket. Det måste göras inom tre månader från dödsfallet.

Tilläggsbouppteckning
Om ni missat att ange något i bouppteckningen efter att ni skickat den till Skatteverket, exempelvis om det visar sig att det finns ett testamente som ni inte kände till, så behöver ni göra en tilläggsbouppteckning. Den genomförs på samma sätt som den första bouppteckningen.